Γαστρεντερολόγος Σέρρες Gastrenterology
A

Με σύμμαχο την κολονοσκόπηση στον «πόλεμο» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι αδικαιολόγητο να έχουμε τόσες απώλειες ζωής αλλά και της υγείας γενικότερα όταν υπάρχει μία εξέταση που προλαμβάνει, διαγιγνώσκει αλλά και θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε όποια ηλικία και αν είστε, μη διστάσετε να ρωτήσετε τη γνώμη του Γιατρού σας ή του Γαστρεντερολόγου σας.

Λίγα πράγματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος παγκοσμίως (μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα) και πλέον η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 3.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου. Όταν διαγνωσθεί εγκαίρως, 9 στις 10 περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

Παράγοντες κινδύνου:

  • το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και πολυπόδων του παχέος εντέρου
  • οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn)
  • η παχυσαρκία
  • η καθιστική ζωή
  • το κάπνισμα
  • η ηλικία (το 80% αφορά άτομα > 60 ετών)
  • η έλλειψη φυσικής άσκησης
  • η διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και ζωικά λίπη
  • αλκοόλ

Η πρόληψη περιλαμβάνει:

  • καθημερινή άσκηση
  • διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  • αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
  • αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, ζωικού λίπους και παρασκευασμένων κρεάτων
  • κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση πολυπόδων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δημιουργείται συνήθως μετά από μια μακροχρόνια εξελικτική διαδικασία (περίπου 5-10 ετών) σε έδαφος κάποιου πολύποδα. Υπάρχουν πολλά είδη πολυπόδων στο παχύ μας έντερο. Οι αδενωματώδεις πολύποδες είναι αυτοί που μετά από πολυετή και πολυσταδιακή διαδικασία ενδέχεται να αναπτύξουν καρκίνο. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της έγκαιρης κολονοσκόπησης ως ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη αλλά και την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Ο Γιατρός σας ή ο Γαστρεντερολόγος σας, ανάλογα με τα συμπτώματα, το ατομικό και το οικογενειακό ιστορικό σας, θα σας προτείνει για το πότε πρέπει να υποβληθείτε σε κολονοσκόπηση.

 

Λίγα πράγματα για την κολονοσκόπηση. Είναι μια εξέταση κατά την οποία μπορούμε να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Η εξέταση προϋποθέτει το σωστό καθαρισμό του εντέρου με συνδυασμό δίαιτας και καθαρτικών τις προηγούμενες μέρες. Ο Γιατρός θα επιλέξει το είδος της προετοιμασίας αναλόγως τον ασθενή. Ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος για την αξιοπιστία αλλά και την διενέργεια της εξέτασης. Ο ασθενής ενημερώνει το Γιατρό για αλλεργίες αλλά και για φάρμακα που τυχόν λαμβάνει και στη συνέχεια αποφασίζει αν κάποια από αυτά πρέπει να διακοπούν (στην περίπτωση που χρειαστεί βιοψία ή αφαίρεση πολύποδα θα πρέπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν φάρμακα που σχετίζονται με την πήξη του αίματος). Ο ασθενής αφού προετοιμαστεί και ενημερωθεί για τη διαδικασία της κολονοσκόπησης έρχεται στο ραντεβού του κατά προτίμηση με κάποιο συνοδό.

 

Το κολονοσκόπιο είναι ένας μακρύς, εξαιρετικά ελαστικός σωλήνας διαμέτρου λίγων χιλιοστών και εισέρχεται από τον πρωκτό. Στο άκρο του έχει κάμερα υψηλής ευκρίνειας από την οποία εκπέμπεται φως. Η εικόνα καταγράφεται και μεταφέρεται σε ειδική οθόνη υψηλής ευκρίνειας στην οποία ο Γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό του εντέρου.

 

Η διαδικασία της κολονοσκόπησης διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά. Αρχικά ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι στο αριστερό πλάι. Στο δάχτυλο του ασθενή τοποθετείται ειδικό μηχάνημα καταγραφής σφίξεων και κορεσμού οξυγόνου. Μέσω ενός φλεβοκαθετήρα που έχει τοποθετηθεί προηγουμένως, χορηγούνται τα φάρμακα της αναισθησίας (μέθη) και ο ασθενής κοιμάται. Στη συνέχεια ο Γαστρεντερολόγος βλέπει το εσωτερικό του εντέρου και αν κριθεί σκόπιμο, με τη χρήση κατάλληλης λαβίδας ή βρόγχου που διέρχεται μέσα από ειδικό κανάλι του κολονοσκοπίου, λαμβάνεται δείγμα ή γίνεται αφαίρεση του πολύποδα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή. Να σημειωθεί ότι ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα. Αφού τελειώσει η εξέταση σε λίγα δευτερόλεπτα ο ασθενής ξυπνά αλλά παραμένει κλινήρης για όσο χρειαστεί απαραίτητο λόγω της ζάλης που πιθανώς θα αισθάνεται. Στη συνέχεια ο Γαστρεντερολόγος θα σας εξηγήσει τα ευρήματα αναλυτικά καθώς και την περαιτέρω παρακολούθηση αναλόγως των ευρημάτων.

 

Καταλαβαίνω ότι ο κάθε ασθενής, ιδίως οι άντρες, κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην κολονοσκόπηση. Είναι όμως μια διαδικασία σχετικά ασφαλής και ανώδυνη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πραγματικά σώζει ζωές. Για όλους αυτούς τους λόγους, αν είστε πάνω από 45 ετών πάρτε τη γνώμη του Γιατρού ή του Γαστρεντερολόγου σας. Αν είστε πάνω από 50 ετών, θα πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση.