Αιμορροϊδοπάθεια
Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Επειδή η νόσος αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά, ο ασθενής φθάνει στο γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση και, κάποιες φορές, με ελλιπή θεραπεία.
o Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
o Αιμορραγία
o Έκκριση βλέννης
o Τοπικός ερεθισμός
o Κνησμός
o Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
o Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Κάθε ενόχλημα στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται σε «αιμορροΐδες». Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τον ειδικό γιατρό. Πολύ σημαντικό είναι να μην αποδίδεται κάθε αιμορραγία από το πρωκτό, ιδίως σε νέα άτομα, σε αιμορροϊδοπάθεια καθώς μπορεί να υποκρύπτεται άλλη πολύ σοβαρότερη νόσος.
Η θεραπεία στις αιμορροΐδες εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς:
1ου βαθμού, είναι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς από έξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο ή το κολονοσκόπιο κατά την εξέταση,
2ου βαθμού, είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,
3ου βαθμού, είναι οι αιμορροΐδες που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και
4ου βαθμού, είναι οι αιμορροΐδες που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.
Η θεραπεία στις αιμορροΐδες των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική.
Το πιο σημαντικό στην αιμορροϊδοπάθεια είναι η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στη διατροφή (κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά). Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αρκεί να σκεφθούμε ότι ένα μήλο έχει μόνο 3 γραμμάρια ίνας, μία τομάτα μόνο δύο. Παρόλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η κύρια πηγή ινών. Η κατανάλωση δημητριακών γίνεται έτσι απαραίτητη (μία κούπα περιέχει 27 γραμμάρια ίνας). Επίσης υπάρχουν ειδικά φυτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στη λεκάνη της τουαλέτας δεν είναι τόσο καλή συνήθεια.
Στην περίπτωση που η συντηρητική αντιμετώπιση δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα (διατροφή, αλλαγή συνηθειών και φαρμακευτική αγωγή) τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η λύση.